Trwa ładowanie...

 

Trwa zapisywanie na newsletter...

Wdrożenie nowej technologii produkcji ciągłej tradycyjnych i ekologicznych cukierków z prozdrowotnymi dodatkami

Opis projektu

Celem niniejszego projektu jest wdrożenie opracowanej przez firmę Majami nowej technologii produkcji ciągłej, tradycyjnych i ekologicznych cukierków z prozdrowotnymi dodatkami. Technologia ta na postać prawa własności przemysłowej potwierdzonej dwoma zgłoszeniami patentowymi o nazwie „Nieinwazyjny sposób schładzania masy pomadkowej, wytwarzanej metodą ciągłą” i „sposób wytwarzania ekologicznej krówki z dodatkiem chlorelli i truskawki liofilizowanej”.Technologia ta otrzymała również opinię o innowacyjności na skalę kraju.

Cukierki krówki produkowane ręczne mają lepszą jakość, odpowiedni kształt, wygląd i krystalizację, natomiast krówka maszynowa szybko krystalizuje, posiada wżery i nie ma tzw. „łezki” w środku.

Aktualnie nie udało się żadnej z firm konkurencyjnych opracować takiej technologii, która w zautomatyzowany sposób ciągły wytworzyłaby cukierek o cechach i właściwościach krówki ręcznej. Obecnie produkcja jest manualna (studzenie na stołach, przewracanie masy, przewożenie do krajalnic, krojenie, podawanie do zwinięcia maszynowego lub ręcznego, odbiór i pakowanie). Zastąpiona zostanie nieinwazyjnym ciągiem technologicznym (tunel chłodniczy, transportery, gilotyna ultradźwiękowa, szeregowanie, transportowanie, zawijanie i transport do maszyny pakującej).

Dzięki wdrożeniu opracowanej przez Wnioskodawcę nowej nieinwazyjnej technologii produkcji cukierków zachowane zostaną cechy jakościowe cukierka, możliwe obecnie do osiągnięcia jedynie przy produkcji ręcznej. Dodatkowo dzięki realizacji projektu utrzymana zostanie produkcja tradycyjnych i ekologicznych cukierków oraz zaspokojone zostanie wzrastające zapotrzebowanie na ten produkt.

Ponadto realizacja projektu będzie mieć pozytywny wpływ na ochronę środowiska co zostanie potwierdzone odpowiednimi wskaźnikami.

Galeria

  • cukierki krówki na linii prosukcyjnej

    cukierki krówki na linii prosukcyjnej

  • papierki do krówek na taśmie produkcyjnej

    papierki do krówek na taśmie produkcyjnej

  • cukierki krówki

    cukierki krówki

Informacje szczegółowe

Beneficjent

MAJAMI SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA

Program

Program Inteligentny Rozwój

Fundusz

Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Całkowita wartość projektu

4 151 187,09 zł

Wkład UE

1 850 174,99 zł